Artikler

Start / Artikler / Utedo – In å være ute

Utedo – In å være ute

I dag er det en selvfølge for de fleste å ha et toalett i boligen sin. Når behovet melder seg, går man dit og spyler deretter ned alle bevis med vann gjennom avløpsrør. Men for bare hundre år siden var det ikke en selvfølge i det hele tatt å ha et vannklosett i hjemmet sitt, og noen tiår lengre tilbake var toalett synonymt med tørrklosett i eget hus – en såkalt utedo.

Kanskje vi er på vei tilbake til naturen når det gjelder dette. Dagens økende miljøbevissthet har fått oss til å innse det urimelige i å blande førsteklasses gjødsel med vann og spyle det av gårde til et renseanlegg. Tørrklosettet er tilbake. Det er mulldoer, forbrenningstoaletter, komposterende toaletter og ulike typer funksjoner for separering som deler opp det tørre og våte avfallet vi mennesker etterlater oss for å fjerne lukten.

Neste skritt er å stille spørsmål ved hvorfor vi skal tisse og bæsje i samme hus som vi bor i. Mennesker er det eneste dyret som synes å ha glemt logikken i å ikke gjøre fra seg der hvor man bor. Denne evalueringsprosessen er allerede i gang. Både interiørmagasiner og byggeprogrammer på TV snakker poetisk om «det hemmelige huset», og fordelene med det. I tillegg til det åpenbare, at avføring kan forvandles til ideell dyrkningsjord, slipper vi mange problemer om vi velger bort WC. Avløpssystemet blir enklere, billigere og betydelig triveligere å jobbe med dersom det mest skitne som slippes gjennom er oppvaskvann.

Det krever også mye plass å ha toalett i boligen. Det er et helt rom som bare brukes i noen minutter om dagen, og som dessuten ikke kan plasseres hvor som helst. Man må tenke på aspekter ved avløpet og lyden, og det er ikke tillatt å ha toalettet i tilknytning til kjøkkenet.

Mange kommer fortsatt til å ville ha et vannspylende toalett i boligen, men det er ikke dumt å ha en backup i form av en utedo. Om ikke hjemme, så på sommerstedet. Hvorfor legge avløp og risikere lekkasje, oversvømmelse eller at vannet fryser når alt man egentlig trenger er en tønne?

Utedo er ikke bare praktisk, det er også koselig ha et helt hus for seg selv når man skal gjøre det mest private man kan tenke seg. Glem lukten! Den kan fjernes med vifter (gjerne solcelledrevne), lesket kalk eller parfymerte sanitærvæsker. En godt vedlikeholdt utedo er ikke det minste ekkel – den er bare naturlig og koselig.