Artikler

Start / Artikler / Lysthus, et rom å se ut av

Lysthus, et rom å se ut av

Man skal ikke slurve med interiøret i et lysthus, men enda viktigere er plasseringen. Skjønnheten i lysthuset er først og fremst knyttet til utsikten. Tenk på et lysthus du har besøkt. Husker du hvordan det så ut? Kanskje du husker hvordan utsiden så ut, men det er mer sannsynlig at du husker hva du så da du tittet ut av vinduene. Ikke alle kan plassere lysthuset ved bredden av en vakker innsjø eller ha et fjell med kilometervis av utsikt på eiendommen sin, men det finnes alltid muligheter.

Før du løper av gårde for å kjøpe et lysthus, bør du gå rundt på tomten og se etter det perfekte stedet. Se for deg hvor vinduene kommer til å befinne seg og hva du vil se når du kommer til å titte ut gjennom dem. Tenk også på høyden. Med fundament eller sokler kan gulvet havne et godt stykke over bakkenivået på den plassen. Bygg et platå ved hjelp av plastkasser eller paller slik at du ser nøyaktig hvilken utsikt lysthuset vil tilby. Det kan være mulig å flytte lysthuset hvis du har tenkt feil, men som vanlig er det lettest og billigst å tenke riktig fra begynnelsen. 

På dette tidspunktet i tankeprosessen er det også lurt å ta frem kompasset og finne ut hvor solen går opp og ned. I et lysthus ønsker du selvfølgelig å kunne nyte solen fra alle kanter, men sannsynligvis er noe av det viktigste å plassere det slik at dere kan nyte den vakre solnedgangen. Hvis utsikten er skjult av bolighuset, kan det være lurt å finne et bedre sted for lysthuset, men hvis utsikten er skjult av et par trær, kan dere sage frem en bedre utsikt. Å kutte noen trær eller grave bort en tett busk kan være verdt det.

Er det mulig å bygge fundamentet litt høyere for å optimalisere utsikten? Dette kan bety at du må bygge en rampe eller noen få trappetrinn til husets dør. Du må vurdere om det kommer til å bli et problem. Tenk også på hvilken side av huset du ønsker å ha døren og en eventuell uteplass på. Kanskje vil du ha døren plassert slik at avstanden til bolighuset blir kortest mulig, men det kan være lurt å tenke seg godt om før du bestemmer deg.

Som du kan se, er det mye å tenke på, men ikke la det stoppe deg. Med riktig planlegging blir belønningen desto større når lysthuset er på plass. På riktig plass.