Artikler

Start / Artikler / Finn riktig oppvarmingsmetode

Finn riktig oppvarmingsmetode

Selv om man ikke har planer om å varme opp og bruke annekset eller hytten i den kalde delen av året, bør man installere en form for frostvakt i tilfelle man har lagt inn vann og ikke vil tømme hele systemet hvert år for å hindre frostskader.

Den som har tenkt å bruke huset som permanent bolig, eller i det minste kunne ha det som gjestehytte om vinteren også, må først og fremst isolere huset. Tykkere vegger med isolasjon gir lavere oppvarmingskostnader ettersom varmen ellers risikerer å lekke ut så man fyrer for kråkene.

En fordel med små hus er at de er betydelig billigere å varme opp enn større hus, noe som øker antall muligheter. For å utnytte huset mest mulig må man velge riktig varmekilde. Her er noen av de vanligste alternativene.


Direkte elektrisk oppvarming

Dette er den absolutt enkleste måten å varme opp et hus på. Hvis man velger frittstående elektriske varmeovner med støpsel, trenger man ikke en gang en elektriker for å koble dem til. Det er bare å dra til nærmeste elektrobutikk eller byggvarehus, kjøpe et antall passe store ovner og deretter reise hjem og plugge dem rett i stikkontakten.

I en større enebolig er direkte elektrisk oppvarming en altfor ineffektiv varmekilde for at det skal være økonomisk forsvarlig (for ikke snakke om miljøvennlig). For et anneks derimot er det et selvsagt førstevalg, nettopp fordi det er så enkelt å komme i gang og ikke krever noen store investeringskostnader. Det er vanskelig å finne et alternativ som er mer lønnsomt, spesielt hvis man ikke har tenkt bruke huset så mye om vinteren.

I den siste tiden har oljefylte ovner vunnet frem ettersom de gir en behagelig og jevn varme. De klassiske elektriske varmeovnene er litt billigere, men med disse risikerer man at luften blir tørr, noe som kan bli spesielt problematisk i et lite hus.


Vedovn

Om ved pleier man å si at den varmer tre ganger – når man hugger veden, når man bærer den inn og når man fyrer. Det går jo an å kjøpe ferdig kløyvet ved og få den levert hjem på døren, men det blir litt dyrere, og så går man jo glipp av mosjonen.

Den største fordelen med vedfyring er at den raskt varmer opp selv et iskaldt hus, noe som er spesielt praktisk om man ikke bruker huset hele tiden. Hvis man får overnattingsgjester på kort varsel, kan man varme opp hytten eller annekset på bare noen timer. En vedkamin kan også gjerne kombineres med elektriske varmeovner. Grunnvarme med elektrisitet og en vedovn når man vil ha rask varme til litt lavere pris.

Startkostnaden for vedfyring er høyere enn det blir å kjøpe inn elektriske varmeovner. Både pipe og ovn koster noen kroner, selv om sistnevnte kan kjøpes brukt. Og hyggefaktoren til en sprakende vedovn med den karakteristiske duften av vedfyring kan knapt nok måles i penger.


Varmepumpe

Med en varmepumpe kan oppvarmingen bli betydelig billigere enn med direkte elektrisitet. Startkostnaden er klart høyere, men med dagens effektive pumper og eventuelle miljøstøtteordninger kan det absolutt lønne seg i en hytte eller et anneks på litt lengre sikt.

Da snakker vi først og fremst om en såkalt luft til luft-varmepumpe. Enkelt forklart er det et aggregat man setter opp på en yttervegg som utvinner varme fra utendørsluften og blåser den inn i huset. Litt som et kjøleskap, men motsatt vei. Disse har blitt mer effektive i de senere årene, og det er derfor ingen tilfeldighet at man ser slike «kasser» på mange hus i dag.

En luft til vann-varmepumpe fungerer på samme måten, men i stedet for å blåse inn varmluft varmer den opp vann til et antall radiatorer i huset. Det er litt mer komplisert, og i et hus på 25 kvadratmeter eller mindre føles det litt overdrevent med et vannbasert varmesystem.


Solceller

Solen er like gratis som luften, og i et lite hus med lav bruksgrad kan solpaneler på taket fungere både for oppvarming og belysning. Man setter opp solpaneler på taket som lader opp batterier, som deretter kan drive både belysning og en liten varmepumpe.

Hvis man skal bo i huset på heltid, og vil ha en skikkelig varmtvannsbereder, et hjemmekinoanlegg, noen datamaskiner og elektriske ovner, dekker ikke solpanelene hele behovet for elektrisitet. Spesielt fordi sesongen med høyest varmebehov også er den med minst sol og dagslys. Solenergi kan selvsagt fortsatt være med som en av flere oppvarmingskilder.


Andre alternativer

Alt er avhengig av hvilke behov man har og hva slags varmekilde øvrige bygninger i nærheten har. Kanskje den nye hytten eller annekset på tomten kan gjøre at man sjekker opp energialternativer man allerede er nysgjerrig på, som jordvarme, bergvarme, sjøvarme, fjernvarme, vindkraft ... Det blir nesten like galt å bore etter jordvarme for å varme opp en hytte som å installere en oljefyr i annekset, men hvis man velger å kombinere ulike varmekilder finnes det nesten uendelig med alternativer.