Artikler

Start / Artikler / Et hjerterom å filosofere i

Et hjerterom å filosofere i

Mange har bildet av en utedo som et nedslitt, skittent hus med knirkende dør. Der går du inn, gjør det du skal, går ut igjen og håper at det tar lang tid til neste gang. Men dette trenger ikke å være tilfellet i det hele tatt. En utedo skal være et stabilt og innbydende hus hvor du vil ta deg god tid.

Alt avhenger av hvordan du designer den. En god utedo har god plass. Det er ingen grunn til å måtte rygge inn i rommet fordi det er for lite til å snu seg. Selvfølgelig kan du oppbevare noen hageredskaper der som du ønsker å beskytte mot regn og snø, men bare hvis det er plass.

Så er det på tide å velge farge på utedoen. Den klassiske utedoen er rød på utsiden. Den trenger ikke å være det, men den fargen fungerer godt. På innsiden er det viktig at det ikke er mørkt og dystert. Det får det bare til å føles lite og ugjestmildt. I tillegg blir det vanskeligere å holde det rent. Gå heller for lyse farger, som for eksempel hvit eller naturlige trefarger. Det vil gjøre rommet mye mer innbydende.

Når det gjelder innredningen, bør man tilstrebe både hyggefaktor og praktiske valg. Hold gulvet rent for ting du kan snuble over. Personen som må besøke den, skal ikke måtte hoppe over toalettpapirlagre eller spann med bark eller strø på vei inn. Å la gulvet stå tomt gjør det også lettere å rengjøre. På visse tider av året er det lett å slepe gjørme og fuktige løv inn på utedoen. Derfor bør du sørge for at det er enkelt å rydde opp.

Da er det bedre å sette opp hyller på veggene der hver ting har sin plass. En bokhylle med bøker og magasiner pryder plassen sin og fyller sin funksjon. Selv om du ikke er en toalettleser, signaliserer det ro og velvære. Sett gjerne et detaljert maleri eller plakat på veggen som den besøkende kan se på, og drømme seg bort i. Er veggene nøytralt lyse, kan det gjerne være litt farge der.

Den beste distraksjonen oppnås kanskje med et vindu, på døren eller veggen, slik at du kan se ut i naturen. Eller skaff deg en todelt, såkalt stalldør hvor du kan velge å ha den øvre delen åpen når været tillater det. Naturen er en utsikt du aldri blir lei av, og hvis du er heldig, kan du se en elg eller rev gjennom vinduet.