Artikler

Start / Artikler / Badstue - et sted å være den du er

Badstue - et sted å være den du er

Verden er en jakt etter statusmarkører. Det er viktig å ha riktige klær, riktig stil, frisyre og bil. For ikke å snakke om å bli sett med de riktige menneskene. Alt for å vise at du selv er vellykket, noen som andre kan se opp til og ta på alvor. Aldri før har menneskeheten vært så besatt av status.

Men det finnes pustepauser, plasser hvor du kan være deg selv. En slik plass er badstuen. Her blir du ikke bare ren og svetter ut kroppens slaggprodukter. Her tar vi vare på oss selv. I en badstue er det ingen som ser om du er rik eller fattig, om du har et par italienske merkesko eller plastsandaler utenfor døren. Her kan du glemme fasaden og være deg selv. Vi trenger slike steder.

I badstuen henger man ikke bare på tvers av klassegrensene. Kjønn eller alder spiller ingen rolle i badstuen heller. En badstue er et tomt rom. Det er kun benker og badstueovn som er tilgjengelig. Noen liker å snakke i badstuen. Det er fint å gjøre det. Noen velger å ta badstue ikke bare for å være rene, men fordi badstuen er et sosialt samlingspunkt, kanskje nettopp fordi man ikke blir bedømt ut fra sin økonomisk status, men kan snakke på like vilkår. Det er umulig å vite om en person som har på seg et håndkle, har god økonomi, eller om han er arbeider eller direktør, prest eller arbeidsledig. I badstuen er alle like.

Og det er ikke noe annet å gjøre i en badstue enn å prate, så med riktig publikum kan du fortelle lange historier om tidligere badstuebad, fargerike folk du har møtt eller noe helt annet. I Finland, hvor sauna er en religion, ble filmen «Den nakne mannen» laget i 2010, hvor menn møtes i badstuen og snakker om følelser. Men kvinner kan også gjøre det! Den finske journalisten Anne Hietanen har gjort en hel serie intervjuer i en badstue hvor hun i hver episode intervjuet en annen kvinne om hennes forhold til kroppen sin.

Å snakke mye og lenge er kanskje ikke så typisk for finnene, som ofte oppleves som litt stille og introverte. Og det går like fint å sitte stille og nyte den intense varmen som omgir badstuebadet fra da du kommer inn i rommet til det er på tide å gå ut igjen. Hvis du ikke vil, trenger du ikke å snakke.