Artikler

Start / Artikler / Ta badstue som i middelalderen

Ta badstue som i middelalderen

Du tror kanskje at en badstue er en ny oppfinnelse, spesielt hvis du ser på moderne utformede elektriske badstuovner med trådløs fjernkontroll. Men mennesker har faktisk brukt badstue siden middelalderen. Eller kanskje enda lenger. Persiske nomadefolk skal ha brukt såkalte «svettebad» allerede for tre tusen år siden. I de nordiske landene har man trolig badet i badstuer i to tusen år, og i dag er Tammerfors i Finland badstuenes offisielle hovedstad.

Badstuens popularitet har gjennom årene gått litt frem og tilbake, men fra 1900-tallet og utover har badstuen vunnet terreng fordi man har funnet ut at badstuebad er både hygieniske og sunne. For ikke å nevne at de er hyggelige og deilige. En enkel badstue er en billig konstruksjon. Derfor har selv lavere sosiale klassene vært i stand til å drive med badstue, en populær måte å holde seg ren på.

Badstutradisjonene er modernisert opp gjennom årene, ikke minst utstyret. I løpet av den siste delen av 1900-tallet kom de elektriske generatorene som gjorde badstuebadingen lettere. I tillegg til å slippe å fyre eller anstrenge seg for å få riktig temperatur, har det blitt enklere å bygge badstue. Når du ikke lenger trenger en skorstein, kan badstuen enkelt bygges inn i nesten alle hjem, også i flermannsboliger. Med en timer kan du slå den på til et bestemt tidspunkt og hoppe inn i en varm badstue med en gang du kommer hjem.

Mye er fortsatt likt i en badstue på 2000-tallet som det var i middelalderen, og mange tradisjonalister mener at en ekte badstue fyres med ved, man heller vann på steiner med en øse og sitter på kvistfrie trebenker, da som nå.

For de som ønsker det, er det imidlertid mulig å innrede badstuen sin med høyteknologi. Benkene lyses opp med innfelte lysramper av LED-lys og spotlights. Du hører på musikk i spesielle badstuhøyttalere som er helt vanntette og tåler varmen. Det gamle kvikksølvtermometeret er byttet ut med et moderne som også har et hygrometer som måler fuktighet, eventuelt digitalt, og den elektrisk oppvarmede badstueovnen med trådløs kontrollenhet er som en datamaskin.

Alt dette er mulig, men du kan fortsatt ikke bli noe annet enn ren. Det blir man like godt i en tradisjonell vedfyrt badstue, på en benk av or eller osp, hvor du også har en tradisjonell badstuebøtte med en treøse. Valget er ditt.