Artikler

Start / Artikler / Male fasade – Tips om hvordan du maler trehuset ditt

Male fasade – Tips om hvordan du maler trehuset ditt

Når man tenker på husbygging, tenker man først og fremst på selve byggeprosessen. Men faktum er at det å male fasaden på riktig måte er minst like viktig. Ubehandlet treverk brytes ned på kort tid, får sprekker og gråner. Den største skurken når du maler huset ditt er ikke regn og snø, men solens UV-stråler. Det sier Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel, malekonsernet med kjente merker som Nordsjö, Cuprinol og Hammerite. 

Hvilken farge skal du velge til et hus i glatthøvlet granvirke fra Polhus? 
En upigmentert, altså fargeløs olje, varer bare noen få år før den må males om igjen. En pigmentert olje holder 3–4 år, men med en lasurmaling er du oppe i 5–6 år før det må males igjen. En såkalt dekkmaling, som er en blanding av lasur og heldekkende farge, holder 10–12 år før huset må males på nytt. Den beste malingen er akrylatmaling som beskytter fasaden i 15–16 år.

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel

Hvis du skal male trehuset ditt, kreves det forarbeid

Ved nymaling må treverket først impregneres, der det er spesielt viktig å mette endetreet i kappflaten på tømmeret. Stefan Wahlberg anbefaler imidlertid at man impregnerer alle treoverflater med en vannbasert impregneringsolje når man skal male et trehus. Det gir effektiv beskyttelse mot alger og mugg. Deretter må treverket grunnes (gjelder hvis du skal male huset med en dekkende farge). Som en finish avslutter du med to lag toppstrøk/lasur. Når du maler huset på nytt, krever også dette litt forarbeid. Tidligere malte overflater må vaskes og skylles av, og løs maling og grått treverk må skrapes/slipes bort. Eventuelle ubehandlede overflater må impregneres og grunnes (gjelder hvis du skal male huset med en dekkende farge) før du maler ferdig med en toppfarge. Når du maler, er det viktig å følge produsentenes anbefalinger slik at du får både et vakkert og holdbart resultat. 

Sørg for at treverket er tørt før du maler

Treverket skal ikke ha høyere fuktighetsinnhold enn 16 prosent. Det har byggesettene til Polhus ved levering, men hvis det regner under hele byggeprosessen, må du la treverket tørke før maling. Hvis du maler når overflaten er for våt, risikerer du at malingen ikke fester seg og at det oppstår såkalt blæring der fuktigheten kapsles inn. En god måte å kontrollere fuktighetsinnholdet på er å kjøpe en fuktighetsmåler. De billigste koster er par hundrelapper. Billig, hvis du tenker på hva huset og malingen koster.

Ikke vær redd for å male huset selv.

Fargeeksperten Stefan Wahlberg mener at glade amatører absolutt klarer å male huset sitt selv, både utvendig og innvendig. Men det er viktig å følge produsentens anbefalinger. Olje, grunne og male så mange strøk som angis for å få det optimale resultatet. Det koster muligens litt mer og tar litt lengre tid enn huseieren hadde håpet, men det lønner seg å være nøyaktig slik at sluttresultatet blir best mulig.

«Når du maler, er det viktig å følge produsentenes anbefalinger slik at du får både et vakkert og holdbart resultat».

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel