Artikler

Start / Artikler / Utedo – den miljøvennlige fremtiden

Utedo – den miljøvennlige fremtiden

Å sette opp en utedo er ikke å prøve å gå 200 år tilbake i tiden. Tvert imot! I dag vet vi at det ikke er miljøvennlig å blande menneskelige avfallsprodukter med vann, transportere det til en rensestasjon, hvor du så må rense vannet igjen. Den håndteringen er dyr både for jorden og lommeboken, uansett om transporten skjer i et rør og ledninger eller ved hjelp av en lastebil med slamtømming. Både nummer «en» og «to» kan i stedet bli brukt i avlingen ved å gjøre avfallet om til gjødsel.

Stadig flere som får toalett, spesielt i fritidsboliger, innser hvor bra en utedo er, sammenlignet med vannklosett. Det krever ingen rør, brønner eller tanker, noe som gjør at bygget kan settes opp nesten hvor som helst. Det må ikke nødvendigvis settes opp der bakken er lettest å grave i eller i riktig høyde, og kan plasseres langt fra den borede vannbrønnen eller innkommende vannledninger. Hvis man også ser på hvilken arbeidsinnsats som kreves, vinner utedoen ganske enkelt over innedoen med tilhørende trekammerbrønn eller septiktank, fuktsperrer, kakkel og klinker.

For selve toalettet finnes det flere løsninger, fra en enkel tønne til et avansert komposttoalett. Det vil avhenge av hvor mange som kommer til å bruke doen, kommunale regler for latrinehåndtering eller hvor stort behov du har for jordforbedringsmidler. For en privat utedo til en familie finnes alle muligheter. Og for alle budsjetter, det er bare å se gjennom utvalget og velge en variant som passer dine behov.

Foreløpig er det først og fremst til sommerhytta man skaffer en utedo, og offentlige toaletter på fjellstasjoner og andre steder der det ikke er mulig å ha innedo. Men det er kanskje kun et tidsspørsmål før vi får utedo hjemmet, i alle fall som et supplement til det moderne badet.

Så er det myten om at utedoen er et illeluktende, skittent sted fullt av fluer. Kanskje hvis du ikke tar vare på den eller renser den, men det er ikke en grunn til å behandle utedoen på den måten. Med lukkede beholdere, vifter og skorsteiner skal et utedo være like luktfritt som ethvert rom. En utedo i dag er ikke en statusmarkør å skappe seg over, som det var for hundre år siden. Nå er det i stedet en måte å vise at du er en person som bokstavelig talt tar ansvar for bæsjen din. Kjendiser er stolte når de viser frem utedoene sine i fargerike hjemme-hos-reportasjer, ukeblader kårer en vinner i «Årets utedo» og i byggeprogrammene snekres disse monumentene over vellykket miljøinnsats. Bli en rettrygget utedoeier du også!