Artikler

Start / Artikler / Orden i sakene med bod

Orden i sakene med bod

En bod kan føles som den kjedeligste investeringen man kan gjøre. Det er jo ingenting mot en paviljong, en hagestue eller et anneks som man kan bo i. En bod er bare fire vegger og et tak. Kanskje ikke noen vinduer engang.

Men en bod er mye mer enn bare et lagerlokale for å oppbevare ting man ikke klarer å kaste. En bod er en mulighet til å få orden i livet sitt. Vi har alle løpt rundt og lett etter noe vi vet at vi har, men bare ikke hvor. Det er irriterende å kjøpe et nytt eksemplar bare fordi man ikke finner det gamle, og noen ganger er det ikke en gang mulig. Det er heller ikke fornuftig å bruke sin dyrebare fritid på å lete.

Slike situasjoner kan man slippe ved å innrede en bod på best mulig måte. Med hyller som deler inn eiendelene i ulike kategorier, esker med tydelige etiketter og kanskje en verktøytavle hvor hvert verktøy har sin egen plass og man med en gang ser om noe er borte eller har havnet på feil sted.

Og det spiller heller ingen rolle hva boden brukes til. Problemene og forbedringspotensialet er det samme enten du har skaffet en bod for å oppbevare hageverktøy og utemøbler eller om du har en hobby som krever mye materialer og verktøy. For en profesjonell er det enda viktigere å ha orden i sakene. Hvis man driver et snekkerfirma, et bilverksted eller en systue kan man ikke gå rundt å lete etter riktig verktøy eller bruke et dårlig alternativ bare fordi man ikke finner noe bedre. Det hjelper ikke å kjøpe mange dyre spesialverktøy hvis man ikke finner dem. For at man alltid skal kunne gjøre en best mulig jobb, er det nødvendig at man har de riktige verktøyene på riktig sted.

I de siste årene har flere og flere forstått dette. Den japanske organiseringskonsulenten Marie Kondos bøker selger til den store gullmedaljen. Det virker generelt som om bøker om rydding og organisering har erstattet selvhjelpsbøker om å styrke selvfølelsen og finne sin indre glede. Det er ikke så rart. Kontroll i livet sparer deg for tid og energi, og alt blir mye morsommere når ting har faste plasser og man har det ryddig rundt seg. Det både reduserer stresset og forenkler livet generelt.

Det finnes to typer mennesker. De som har orden, og de som skulle ønske at de hadde det. Ved å kjøpe riktig type bod for det livet man lever kan man enkelt sørge for å tilhøre den første kategorien.