Artikler

Start / Artikler / Slik monterer du enkelt fundamentet

Slik monterer du enkelt fundamentet

Alle hus starter med fundamentet, enten det er en redskapsbod på én kvadratmeter eller en toetasjes villa. Noe som også gjelder for alle bygg, er at dersom man forsømmer fundamentet, er det ikke mulig å redde situasjonen ved å bygge et ekstra godt hus. Grunnlaget er liksom ... grunnleggende.

Skulle du støte på problemer underveis, foreslår vi derfor at du tar kontakt med våre byggeeksperter som kan veilede deg gjennom vanskelighetene, men her er en generell beskrivelse av hvordan du går frem i arbeidet fra idé til ferdig fundament.

Velg et godt sted

Start med å velge stedet med omhu. Gjerne et høyt punkt med stabil jord, men i hvert fall et jordstykke med god drenering. I praksis ønsker man å bygge der huset passer inn – garasjen ved veien, verandaen mot sør og lysthuset med best utsikt. Men ikke velg en sølepytt der det er en underjordisk elv, det er å be om unødvendige utfordringer.

Forbered bakken

Jo bedre sted du velger, jo lettere blir det. Målet er en så tørr overflate som mulig for å unngå at fuktighet trenger inn nedenfra. For dette formålet graver du bort det øverste jordlaget og erstatter det med grus, på en litt større overflate enn huset. Blomster tett inntil huset er veldig vakkert, men ikke veldig praktisk.

Velg fundament

Du begynte sikkert å tenke på dette lenge før du tok det første steget, men nå er vi i gang med selve implementeringen. Her er de fire vanligste alternativene.

Betongplatting

Den mest avanserte løsningen. Et alternativ til fritidsboligen og evt. en hytte. I et anneks er det litt unødvendig med et så omfattende fundament, og i enda mindre bygg er det definitivt en overdrivelse.

Ved hjelp av styrofoam-elementer bygger du et slags svømmebasseng som du fyller med betong, etter at du først har trukket rør til vann, avløp, strøm og eventuell gulvvarme. 

Byggevarebutikken kan hjelpe deg med riktige elementer og dimensjoner ut fra tegning av huset.

Det er vanlig å bestille en betongbil når forberedelsene er klare, for skal du fylle fundamentet med betong fra egen betongblander, må du sette av mye tid og være forberedt på å bære betongposer til ryggen nesten faller av. En annen løsning er å hente inn anbud fra firmaer med erfaring fra betongfundament og la de lage hele plattingen, for her kan kostnadene løpe dersom man ikke får alt rett på første forsøk.

Prefabrikkerte betongblokker

Et mye enklere alternativ til betongplatting er å nøye seg med en rekke festepunkter i form av betongblokker. Blokkene kan kjøpes ferdige og graves ned i bakken. Mål med snor og vater eller laser for å få dem på rett plass og høyde. For å gjøre det enklere for deg har vi utviklet en plan for nesten alle våre hus. Det er en tegning som viser hvordan man plasserer blokkene – ganske enkelt!

Selvlagde betongblokker

Betongblokker kan også støpes på plass. For eksempel i støpepapprør som graves ned og fylles med betong som får stivne, eller «brenne» som man sier. Det tar litt tid å støpe eget fundament, men kan være billigere enn å kjøpe prefabrikkerte betongblokker. I tillegg er papprørene lettere å håndtere enn tykke betongblokker som ikke kan kastes direkte i takboksen på firmabilen.

Murblokk

For små hus trenger du kanskje ikke engang sokkel. Spesielt på lekehus og mindre lager er det greit å legge murklosser på bakken, men også her må du måle slik at de havner på rett plass og høyde.

Med unntak av betongplattingalternativet legges det deretter stendere, såkalte støttetau for å forbinde festepunktene, gjerne trykkimpregnerte stendere med dimensjon 45 x 90 mm. Da er det «bare» å bygge et hus oppå konstruksjonen.

Lykke til!