Artikler

Start / Artikler / Badstuhytte, mer enn bare tre

Badstuhytte, mer enn bare tre

Tre er et fantastisk byggemateriale, eller rettere sagt mange forskjellige materialer. Alle treslag har ulike utseender og egenskaper. Når du skal bygge en badstue, er det viktig å velge riktig tre, som både tåler varme og føles kjølig mot huden. Badstuetre bør ikke absorbere altfor mye varme.

Det skal jo selvfølgelig se bra ut også, men når det kommer til benkene, badstuens sitteområde, er funksjonen den aller viktigste. Der bør du absolutt velge et kvistfritt tre som ikke blir for varmt. Du trenger ikke å være så nøye når du velger panelet på veggene. Det er opp til deg om du vil velge det samme treslaget som på sitteområde, eller et helt annet treslag. Når det gjelder panelet, er det opp til din egen smak om du vil unngå kvister. Det er utvilsomt mest stilrent, men kvister der harpiks befinner seg langs veggen har også sin sjarm.

Osp er et lyst treslag som passer perfekt til badstuen, og det er derfor osp er det mest populære treslaget, som fungerer både for benker og vegger. Men fordi det er så lyst, er det enkelt for smuss å bli synlig. Hvis du oljer treverket, blir fargen mørkere, dypere og overflaten blir derfor mer slitesterk. Du kan også bruke varmebehandlet osp til badstuen din. Denne behandlingen gjør også treet mørkere og mer slitetsterk. Det du gjør er å varme opp treet i et oksygenfritt kammer i en temperatur på 200 grader. Dette fører til at materialet eldes kunstig. Motstanden mot råte og sopper øker samtidig som harpiksen i treet forsvinner.

Or er litt rødaktig og naturlig mørkere enn ubehandlet osp, men lysere enn varmebehandlet. Oren vil også holde seg bedre hvis den er oljet inn, og akkurat som osp, kan den slipes opp så den ser som ny ut. Utenom osp og al, er ask det vanligste treslaget til badstuen. Det er et mørkere treslag som er populært i badstuhytter, fordi det gir et eksklusivt inntrykk.

Gran og furu er kanskje ikke like eksklusive ettersom de finnes overalt, men disse kan også brukes i badstuen. Du bør unngå å bruke gran til benkene, fordi den kan være vanskelige å slipe og det er i prinsippet umulig å produsere kvistfri gran.

Mer eksotiske treslag er sedertre, abachi og radiata furu. De er definitivt dyrere enn våre vanlige treslag, men det brukes ikke mye materiale i badstuen, så hvis du vil unne deg noe spesielt, kan du gjøre det. Men hvorfor egentlig? En tradisjonell badstue med innredning i osp er både stilig og praktisk.