Artikler

Start / Artikler / Anneks er alltid nyttig

Anneks er alltid nyttig

«Hadde jeg bare hatt ett rom til!» Det har vi alle tenkt. Noen av oss tenker på det hele tiden. Uansett hvor store hjem vi har, ser det alltid ut til å være bare ett rom for lite. Et anneks er løsningen. Hvis du kjøper det som byggesett, har du den ekstra plassen på et blunk, og selv om boden kun er på 10–15 kvadratmeter, finnes det mange forskjellige varianter. De fleste har åpen planløsning, bare ett stort rom, men det finnes med to rom også. Noen har mange og store vinduer, mens andre nesten ikke har noen i det hele tatt. 

Hva du velger avhenger helt av behovet ditt. Et verksted eller syrom har et stort behov for lys. Hvis du ønsker å bruke annekset som et gjestehus, vil du ikke ha butikkvindusfølelsen, men det er også mulig å regulere med store gardiner. Kanskje boden skal ha flere funksjoner – gjestehus noen ganger, ellers arbeidsrom eller oppbevaring for hageverktøy, hagemøbler, bildeler eller fiskeutstyr. Du vet kanskje ikke engang på forhånd hva du skal ha boden til, bare at det er konstant mangel på plass. 

Velg da en allsidig modell som fungerer til litt av hvert. Husk at et anneks vil vare i hundre år med riktig vedlikehold. Det er slett ikke sikkert at behovene du har nå er de samme, men du kan være ganske sikker på at du får bruk for det lenge. 

Kanskje har hele familien ulike tanker om hva annekset skal brukes til. Noen ganger er behovene i samsvar (pappa vil ha snekkerverksted og resten av familien vil slippe å høre den evige hamringen og boringen hver eneste kveld). Andre ganger blir det kamp om annekset, så snakk sammen før du kjøper et anneks. 

Før du velger modell, bør du også tenke på hvordan den vil passe inn med bolighuset og eventuelt andre hus på tomten. Mange har et bilde av annekset som en liten rød hytte med hvite detaljer og sprosser på vinduene, litt som gammeldagse hytter. Det er en stilig og tidløs stil, men passer dårlig sammen med en supermoderne villa med aluminiumsfasade og store panoramavinduer. 

Eller? Kanskje det blir en fin kontrast. Tenk over det. Selv om du skaffer et anneks fordi du trenger plassen, er det fint om det også gjør tomten vakrere. Når du har bestemt deg, og annekset er på plass, vil du tenke: «Hvorfor gjorde vi ikke dette før?»