Artikler

Start / Artikler / Anneks - et gjestehus på tomten

Anneks - et gjestehus på tomten

Et anneks kan brukes til mange ting: hjemmekontor, bod, mørkerom, verksted ... Kanskje du trenger det mest når det er midlertidig mangel på plass. Hvis du ikke har overnattingsgjester på besøk så ofte, er det få mennesker som innreder et ekstra soverom. For da er det helt ubrukt når ingen er på besøk, som for de fleste av oss er det normale.

Dessuten betyr det en veldig stor forandring å få besøk over flere dager. Om dagen går det bra. Hvis gjestene ikke er ute på utflukter, forstyrrer de ikke rutinene så mye. Om natten er det annerledes. Gjestene har ikke synkronisert døgnrytmen sin for å passe inn. De kan enten legge seg flere timer etter deg, eller de kan våkne på et tidspunkt når du vil fortsette å sove. Spesielt om morgenen er vi ikke så glade i å justere rutinene våre. Vi ønsker å stå opp når vekkerklokken ringer. I tillegg har vi våre ritualer på badet som ikke inkluderer venner og bekjente uansett hvor godt vi liker dem.

Å i stedet kunne tilby gjestehus i form av anneks føles både praktisk og luksuriøst. Den er klar til å ta imot gjester på kort varsel. En seng, nattbord, lamper – det er ikke noe mer som er nødvendig. Det ville selvsagt vært fint å kunne tilby et fullt utstyrt bad, men dersom behovet skulle oppstå, kan det være et toalett i kjelleren som gjestene kan få tilgang til uten å vekke hele huset.

Kjøkken er heller ikke nødvendig, selv om det kan være mulig å presse inn en liten kjøkkenkrok i et anneks. For de fleste er nok selv en kaffetrakter en stor luksus, men sett opp en slik og/eller en vannkoker og gjestene vil kunne underholde seg selv i flere timer om morgenen.

Til tross for gjestesengen i annekset kan det også brukes til andre ting. Annekset kan fungere som en bod eller hobbyrom hver dag du ikke har ekstra overnattingsgjester. Ettersom de fleste neppe bare dukker opp og forventer overnatting på et øyeblikk, har du også sannsynligvis flere timer på deg til å rydde opp, lufte og skifte sengetøyet. Det blir uansett et mindre prosjekt enn å ordne barnerommet eller ordne så mye gulvplass i stua at det er mulig å plassere noen madrasser der

Når spørsmålet kommer, vet du hva du skal si. «Selvfølgelig kan du bo her, det blir ingen problemer i det hele tatt, det er bare gøy». Ja, det sier du alltid, men med et anneks på tomten kan du faktisk mene det.