Agneta Broman / 2 min lesing / Drivhus
Har du vurdert å bygge et oransjeri? Hvis ja – gjør det! Livet er altfor kort til å gå rundt og drømme om ting man ganske enkelt kan realisere. Kjøp det i et byggesett fra Polhus. Det blir billigere enn å kjøpe et ferdiglaget oransjeri, men går mye raskere enn å bygge det fra bunnen av. Det beste fra to verdener, rett og slett.
Et oransjeri i byggesett sett har mange fordeler. Du vet på forhånd hva det vil koste og hvordan det ferdige resultatet kommer til å se ut. Og viktigst av alt – det er enkelt! Et byggesett fra Polhus kan også settes sammen av de som mangler byggeerfaring på kort tid. Alt er inkludert, trevirke, vinduer, dører, beslag osv. Du slipper å regne ut selv hvor mye materiale du trenger, og risikere å bli tvunget til å gjøre tilleggsbestillinger eller ha altfor mye trevirke eller skruer til overs. Tegningene er enkle å følge og kan brukes til en eventuell søknad om byggetillatelse.
Mange rynker litt på nesen av ordet oransjeri. Det høres litt pretensiøst ut, som noe profesjonelle gartnere driver med, gjerne i slottshager eller store herregårder. Men et oransjeri er egentlig bare et oppvarmet drivhus hvor du kan ha trær og planter som ellers risikerer å ikke overleve den norske vinteren.
Appelsin er et slikt eksempel, og navnet oransjeri kommer fra orange. Ikke det engelske ordet for appelsin, men det franske, fordi oransjeri opprinnelig var et søreuropeisk fenomen. Da oransjeriet ble introdusert i botaniske hager i Sverige på 1200-tallet, var sitrustrær midtpunktet, fordi de ikke kunne dyrkes utendørs på våre breddegrader. Hovedsakelig var det sitrontrær man dyrket på dette tidspunktet, appelsiner ankom derimot ikke før et århundre senere. Materialvalget for bygningene har nok endret seg siden den gang, men mye annet er ganske likt.
Et oransjeri har vanligvis et tidløst design. Ikke altfor komplisert med snekkerglede eller sterke farger. Oransjeriet er et rom hvor det grønne står i sentrum, bygningen i seg selv skal helst gli inn i miljøet. Og det er jo logisk at oransjerier skulle komme til Skandinavia, for de er ikke mindre nyttige her enn i Sør-Europa, tvert imot! I tillegg til planter som krever varme for å overleve, kan et oppvarmet uterom brukes til å forlenge vekstsesongen. I oransjeriet kan plantene forkultiveres, slik at man kan plante småplanter om våren i stedet for å sette frøene i jorda og starte fra bunnen av.
Hvis du dyrker utendørs, risikerer du at du må vente i flere ekstra måneder på grunn av frost. En eller flere frostnetter kan drepe hele plantebestanden, og da må du vente til neste år. De månedene du vinner på å forkultivere innendørs kan du ellers gå glipp av. Dyrking kan ikke fremskyndes, så det er viktig å bruke all den tiden du kan. Nøyaktig hvor mye tid du vinner er avhengig av hvor i landet du bor, herdighetssone, og ikke minst hvilke planter du skal dyrke. Spesielt planter som inneholder mye vann er følsomme for kulde, mens andre planter kan både dyrkes og høstes når ligger snø i bakken.
Det samme gjelder om høsten. Noen planter må kanskje høstes allerede i august hvis du ikke har muligheten til å sette dem i oransjeriet ditt, hvor de kan fortsette å vokse på roten til den dagen du ønsker å tilberede dem og legge dem ferske på tallerken. Det er en uslåelig opplevelse å høste dine egne grønnsaker og frukt og spise dem med en gang.
Det som kanskje skiller oransjeriet fra et drivhus, er bruksområdet. Et drivhus er vanligvis bare et hus, helt eller delvis i glass, for dyrking. Med planter eller dyrkingsbed i rette rekker for å maksimere vegetasjonsmengden per kvadratmeter. Et oransjeri kan være så mye mer, et hus å trives i, en hyggelig blanding av utendørs og innendørs, hvor du får naturens goder i form av lys og vegetasjon i kombinasjon med varmen i huset og beskyttelse mot værkreftene. Hvis du har bygget et hus som kan varmes opp hele høsten og vinteren, er det synd å bare bruke det til å dyrke? I et koselig oransjeri skal du kunne drikke kaffe eller spise lunsj med gode venner, litt som en kombinasjon av et drivhus og lysthus . Så lag plass til et bord, en sofa, noen herlige stoler eller lenestoler.
Nøkkelordet er fleksibilitet. I løpet av de fire årstidene vil behovet for et drivhus variere. Om sommeren og høsten kan du tilbringe dager og kvelder i oransjeriet, et hus med et behagelig klima hvor du alltid er trygg for regn og vind. Her kan du drikke et glass vin, spille selskapsspill eller bare kose deg og være sosial.
På senhøsten og vinteren er oransjeriet en frodig oase hvor både planter og eiere kan krype sammen og vente på lys og varme. Her kan du plassere utemøbler og puter i stedet for å oppbevare dem i boden over vinteren.
Når vinteren går over til vår, kan du plante årets blomster og grønnsaker i dyrkingskummer og frøkasser i oransjeriet. Først som frø, deretter som unge planter som trenger stadig større krukker. Da spirer det liv i drivhuset som er fylt med lukter og grønne blader, som et effektivt drivhus . For hver dag som går er flere og flere planter "flyferdige" og klare til å plantes utendørs mens du får tilbake plassen i uterommet ditt.
Bestem i fred og ro et sted hvor oransjeriet skal stå. Ta utgangspunkt i sollyset, siden oransjeriet skal være et drivhus, må det være tilgang på godt lys. Du bør også tenke over hvor på tomten du kunne tenke deg å tilbringe både lyse sommerdager og mørke høstkvelder. Kanskje det første stedet du tenker på ikke er det absolutt beste stedet. Huset trenger et flatt fundament, men siden det ikke er så stort, er det en grei jobb å jevne ut bakken der det skal stå. Hvis du er usikker, kan du konsultere med Polhus' eksperter og rådføre deg med dem om hva som er mulig og praktisk.
Byggesettet leveres i innpakket emballasje. Bare åpne opp pakken og følg manualen punkt for punkt. Snart har du ditt eget oransjeri. Da er det bare å bestemme seg for hva som skal vokse der.