Artikler

Start / Artikler / Lekestuer skaper kreativitet

Lekestuer skaper kreativitet

For barn kan en lekehytte eller lekestue bestå av kryssfinerplater og noen plankebiter, men det er ingen grunn til at en slik lekestue må være en sørgelig plankehaug på tomten. Lekehytter kan også se bra ut. Et lekehus fra Polhus både ser ut og fungerer som et ordentlig hus – det er bare veldig mye mindre.

Det finnes mange gode grunner til å skaffe barna en lekestue. Barn leker på helt andre måter nå enn tidligere. Datamaskiner og telefoner har gjort mennesker mer stillesittende, og det gjelder ikke minst barna, som i større grad lever i øyeblikket og dessuten ikke har noen tid å sammenligne med. De vil også se film, spille spill og kommunisere på internett.

Det trenger ikke være galt, de vokser jo opp i en veldig mye mer «elektronisk verden» enn hva vi gjorde. Men menneskekroppen har ikke forandret seg stort. Vi trenger fortsatt å bevege på oss, bruke hele kroppen og trene motorikken vår. Jo tidligere vi får inn disse rutinene, jo bedre. Et menneske som er stillesittende som barn, risikerer å bli det som voksen også. Det er ikke bare synd, men rett og slett farlig. Derfor er det veldig viktig at barn får muligheten til å leke uten hjemelektronikk og ny teknologi, «slik man gjorde før».

En lekehytte stimulerer barns kreativitet. Fra utsiden er det et minihus på 2–5 kvadratmeter, men for dem er det en verden av drømmer. Et sted der barna kan være og skape sin egen virkelighet. I og utenfor lekestuen gjelder deres regler på litt passe avstand til mamma og pappa.

Her kan de leke og skape på en måte som ikke er mulig på et barnerom. Denne kreativiteten har de dra nytte av hele livet – ikke bare når de selv blir huseiere, men også i arbeidslivet og ved problemløsning i alle tenkelige situasjoner. Lekehytten lokker barnet bort fra TV-en og nettbrettet. Det trenger ikke å være galt å lære å bruke tekniske hjelpemidler selv i tidlig alder, men ingen barn trenger mer skjermtid.

Gjør lekehytten til et kreativt sted allerede fra begynnelsen gjennom å ta med barna i prosessen. La dem mene noe om designet, og når byggesettet fra Polhus kommer, kan barnet være med å sette sammen bitene til sin egen lekestue. Byggetiden blir antakeligvis lengre ved å involvere barna, men det kan bli et minne for livet for hele familien. Et hus som er mindre enn en bil kommer dere uansett til å klare å sette sammen på null komma niks.