Artikler

Start / Artikler / Kan man bo i en hytte eller et minihus?

Kan man bo i en hytte eller et minihus?

Hytter eller minihus er små, praktiske og relativt billige. De fungerer utvilsomt som hjemmekontor eller gjestehytter, men kan man virkelig bo på 25–30 kvadratmeter? Det virker usannsynlig hvis man er vant til en større bolig, men det finnes mennesker som helt frivillig bosetter seg i bobiler eller campingvogner, og de er jo enda mindre.

Det går selvfølgelig an å bo i en hytte! Hvis det finnes soverom, bad, kjøkken, stue og oppbevaringsrom, har man alt man trenger. Ved å legge soverommet på loftet sparer man i prinsippet et helt rom. Det finnes jo egentlig ingen grunn til at man må ha ståhøyde i et rom hvor man skal sove. Badet trenger ikke være så stort hvis man utnytter hver krik og krok. Åpen planløsning mellom kjøkkenet og stuen sparer også plass og gjør at det ikke føles så trangt.

Tiny house-bevegelsen har lenge vært stor i USA, men i det siste har den også tatt fart i Europa. Ved hjelp av sovesofaer og sammenleggbare møbler er det mulig å presse ned arealbehovet, og hvor mange ting trenger man egentlig? Minimalismen er en annen voksende trend.

Det finnes også et miljøaspekt når det gjelder boliger. Mindre boliger reduserer menneskers miljøpåvirkning, siden de blir billigere både å bygge og varme opp. Dessuten blir selve boligen billigere, både i innkjøp og de løpende utgiftene. Når man bor smått har man også råd til å velge eksklusive materialer, for det blir ikke så mye dyrere likevel. Vedlikeholdskostnadene for en hytte eller et minihus blir også en brøkdel av kostnaden sammenlignet med en større enebolig.

I en hytte er det kort vei ut. Man er alltid bare noen små skritt fra ytterdøren. Det kan virke irrelevant, men det er lettere å leve i harmoni med naturen i en hytte enn i en leilighet noen etasjer opp, og ikke bare fordi man vet at boligen tærer mindre på planeten.

I mange storbyer er det gjennomsnittlige boarealet per person ikke så mye større enn 30 kvadratmeter, og med fiffige løsninger går et fint å komme ned ytterligere noen kvadratmeter. Mange som har prøvd vil ikke tilbake til en større bolig. Det er ikke bare et spørsmål om pris. I en hytte eller et minihus er det kort vei til alt, og den kompakte boligen legger til rette for at man må holde orden. Det går rett og slett ikke an å ha det rotete når man bor på en liten plass – det fungerer bare ikke. Dessuten går det veldig fort å rydde. Etter en stund blir hyttetilværelsen lett en naturlig og selvsagt livsstil.