Artikler

Start / Artikler / Hytte, det overflateeffektive valget

Hytte, det overflateeffektive valget

Når man ser reportasjer om folk som bor i hytter, kan du raskt se hvor effektivt alt er. Hver ting har sin spesifikke plass, og selv om huset er lite, føles det verken overfylt eller trangt. Nøkkelen er at hver overflate er smart planlagt. 

Ikke bare det som er synlig, men også det som ikke er det. Soveloft for å kunne ha dobbel bruk av overflaten, sittemøbler med innebygget oppbevaringplass, hyller og skap på veggene gjør at plassen blir mer verdifull enn i en større bolig hvor man ikke er like nøye med hver centimeter.

Men det er ikke et mål i seg selv å kunne breie seg ut. En entré blir ikke bedre ved å kunne sette skoene på mange forskjellige steder, og et kjøkken blir ikke finere av å bli fylt med benker.

Ta en campingvogn som et eksempel, hvor man gjennom effektiv bruk av alle overflater kan huse en hel familie på noen få kvadratmeter. Dette er fordi bordene kan senkes ned og dermed øke antall sengeplasser. Benkene, som er sengeplasser om natten, blir sitteplasser om dagen. Under benkene er det oppbevaringsplass for både batterier og klær, og alle vegger har skap til mat og personlige eiendeler.

Det samme gjelder en hytte, men med større volum. Siden høyden er omtrent dobbelt så stor som en campingvogn, kan du også jobbe med rom. Det kan virke bortkastet å ha mer enn tre meter takhøyde i deler av hytta, men volumet gjør at huset føles større. Legg til mange store vinduer som både garanterer et godt lysinnslipp, og gir en utsikt som gjør at du aldri føler deg innestengt.

I motsetning til campingvognen kan hytten også innredes fleksibelt. Et hus som ikke skal kjøres rundt på motorveiene, trenger ikke å ha vegghengte skap eller seter som er skrudd fast i gulvet. Sammenleggbare stoler og bord gjør at bruksområdet for ett og samme rom raskt kan endres flere ganger om dagen.

Du trenger ikke å finne disse løsningene selv, selv om det kan være morsomt. Det er bedrifter som bruker hele dagen på å designe stoler som kan slås sammen og oppbevares under sengen, og gjøres om til et ekstra bord, trapper med innebygd bokhylle, senger som kan heises til taket med elektrisk vinsj, og vanlige, effektive sovesofaer.