Artikler

Start / Artikler / Fritidshus og hytter – Borte bra, men hjemme best

Fritidshus og hytter – Borte bra, men hjemme best

Koronapandemien og miljøtrender som resulterer i færre private flyreiser har gjort oss mer villige til å tilbringe ferien hjemme. Det som begynte litt ufrivillig har fortsatt som et høyst bevisst valg. Poenget med ferie er å ha fri og ta det med ro, være sammen med familien og lade opp til den stressende hverdagen, men charterferier er alt annet enn stressfrie.

Det begynner allerede på planleggingsstadiet når man ser etter et feriested som er billig nok, men fortsatt har solgaranti og tilbyr mange nok severdigheter for at alle skal bli fornøyde. Når man er på plass, gjelder det å utnytte all tiden så effektivt som mulig. Man skal rekke stranden, kafeer, restauranter, spektakulære bygninger og arkeologiske funn. Man skal sende postkort, handle på taxfree, shoppe billige klær og dra på minst én dagsutflukt til en bortgjemt fjellby med en buss som forlater hotellet klokken halv seks om morgenen. Når man kommer hjem etter fjorten dagers ferie, trenger man minst en uke for å komme seg igjen.

En ferie i sitt eget fritidshus er helt motsatt. Når man kommer frem, kan man slå seg ned i sofaen og drikke nylaget kaffe. Ingen jetlag eller forsvunne kofferter. Alt man trenger for en hyggelig ferie er allerede der, alle fasiliteter man ønsker seg, men det er fortsatt en endring i omgivelsene. Hvis man ikke bare vil hvile og ta det med ro, kan man sette i gang med et passe slitsomt prosjekt – bygge en brygge, dyrke grønnsaker, plukke bær eller snekre et gjerde. Hvis det ikke blir ferdig, fortsetter man bare en annen dag.

Alt man trenger for å slippe å stresse på ferien er en sommerhytte, og man trenger ikke en gang å bygge den helt alene. Det er bare å se gjennom Polhus sitt utvalg av fritidshus og hytter, og kjøpe et ferdig byggesett, klart til montering med tegninger og alt. Her finnes alt fra enkle hytter på en etasje til store laftede to-etasjers hus med balkong, uteplass og tykke takbjelker.

For selv om man vil tilbringe ferien i hjemlandet, er det ingen selvfølge hvilken standard man vil ha på fritidsboligen sin. Mange vil leve spartansk under enkle forhold, mens andre vil ha et like stort og fint sted som sin egen bolig. Eller enda finere, for man bor kanskje vanligvis i en leilighet og vil føle seg som en skikkelig villaeier om sommeren og i helgene. Ytterligere en gruppe vil ha et fritidshus å flytte til permanent, og da trenger man helårsstandard. Alt kan ordnes.