Artikler

Start / Artikler / Et hus til bilen

Et hus til bilen

En bolig er et hus som mennesker kan bo i, en lekestue til menneskers lek. En garasje er derimot et hus til biler, eller kanskje motorsykler eller gressklippere, men i det minste først og fremst til kjøretøy og ikke mennesker.

Det er likevel en god idé å skaffe seg en garasje eller carport. Det er mennesker som betaler for bilene, og derfor tjener vi på at de har det bra. Når bilene ikke brukes, slites de aller mest av å stå utendørs. Biler liker hverken snø, regn, sol eller vått løv. Lakken blir matt, metallet ruster, gummien tørker og batteriene lades ut. Minst av alt liker bilene å bli kaldstartet. Hver kaldstart sliter på motoren, selv om det ikke er kjempekaldt ute. Hvis du plasserer bilen innendørs, eller i det minste under et tak, forlenger du dermed levetiden.

Det skal heller ikke stikkes under stol at det er komfortabelt for føreren også. Hvis man bruker bilen hver dag for å pendle til jobben og/eller handle og gjøre andre ærend, er det slitsomt med en bil som enten er kald som en fryseboks eller varm som en badstue. Med tak over bilen slipper du disse ekstrempunktene.

Hvis du trenger en laftet dobbelgarasje med vippeport og vindu, eller nøyer deg med en enkel carport, er opp til deg. Alle varianter beskytter bilen, så det kommer mer an på smak og behag, hvor stor bilinteresse du har og kanskje også hva slags bil du har. En annen mulighet er å kombinere området hvor bilen plasseres med en bod til sykkelen eller hageverktøy.

Hvis du vil kunne mekke på bilen, er garasje det opplagte valget, gjerne en stor og romslig en så du slipper å bli klemt mot veggene. En garasje kan dessuten varmes opp, men selv om du ikke gjør det holder garasjen fuktigheten unna. Når man kjører bilen ut av garasjen, kan den brukes som verksted eller hobbyrom.

En carport tar mindre plass, er lettere å parkere i og fylles ikke opp av eksos, men også her slipper du å skrape bort is fra rutene selv om temperaturen kryper litt under frysepunktet. Hvis du trenger mer varme, kan man sette en kupévarmer i bilen.

En carport blir billigere enn en garasje, men selv om begge alternativene koster penger, tjener man dette raskt inn igjen. Bilen er ofte en av de dyreste eiendelene vi har, og også den eiendelen vi tilbringer mest tid i. Derfor kan den være verdt omsorgen som et tak over panseret gir.