Artikler

Start / Artikler / Badestampen, det nye møterommet

Badestampen, det nye møterommet

Hvor ofte snakker du med en gruppe andre mennesker? Kanskje ikke så ofte, i hvert fall ikke som tidligere. Den nye teknologien har mange fordeler, men den har også gått utover den personlige samtalen. Bare ta lunsjrommet på jobb. Der pleide kollegaer å møtes og spise lunsj sammen. Kanskje de ikke bare møttes i lunsjen, men også for å ta et par kaffepauser. Men så fikk alle seg en smarttelefon, og så trengte man ikke medmennesker for å være sosial, når selskap nå er tilgjengelig på telefonskjermen.

Det samme har skjedd hjemme. Hvis du klarer å få hele familien til å spise samtidig, kan du anta at det er en TV, laptop eller telefon som står i veien for det personlige samværet. Som oftest vi gir opp, lager mat, sender en gruppe-tekstmelding om at maten er klar og så kan alle hente porsjonen sin og varme den i mikrobølgeovnen.

Selv jobbmøter gjøres ikke lenger bestandig mellom fire eller flere øyne, siden vi har Skype eller Teams som lar oss sitte på forskjellige steder. Det er bra at teknologien er der, men det er ikke helt det samme som å holde møte i et rom sammen med alle der. Det er noe som går tapt når du gjør det på den måten.

Men la oss ikke gi opp kampen om det personlige møtet, vi må bare finne nye former for det. Som for eksempel badestampen. Å samle noen få mennesker i en varm, vedfyrt badestamp er ikke bare hyggelig, det er også et håpløst sted å ta med seg telefonen. Telefonen vil bli ødelagt av fuktighet på kort tid. Selv om du har en vanntett modell, vil vanndampen og plask gjøre det helt umulig å se skjermen.

Kanskje vil de yngste medlemmene av familien, som aldri har opplevd en verden uten smarttelefoner, oppdage at det er faktisk ganske behagelig og beroligende å tilbringe tid uten teknologi. Men også eldre mennesker, som kanskje husker en tid da telefonene satt fast i veggen, vil kanskje minnes at det er noe spesielt med å kunne bruke kroppsspråket og oppleve samtalepartnernes ansiktsuttrykk.

Uansett hvor fantastisk den tekniske utviklingen er, finnes det kun 100 prosent fokus, og hvis vi skal dele det mellom skjermer, tastaturer, høyttalere og Powerpoint-diagrammer i tillegg til å observere rommet, snakke og lytte, blir vi splittet. Det er ingen oppfinnelser i verden som kan endre det. Utenom muligens badestampen da, som tar bort alt bortsett fra det personlige møtet. Riktignok bare fra skuldrene og oppover, men det kan faktisk holde ganske bra.