Artikler

Start / Artikler / Badestamp – Et eget spa på tomten

Badestamp – Et eget spa på tomten

Ordet spa kommer fra det belgiske stedet Spa som med sine varme, mineralholdige kilder ble et kursted allerede på 1300-tallet. Et spa er et kuranstalt, et sted hvor man ved hjelp av varme bad kan få behandling mot plager. I dag brukes etiketten av mange hoteller og andre feriesteder, ettersom spa-konseptet er svært populært. Vi stresser så mye i hverdagen, på jobben og for å få tidspuslespillet til å gå opp med henting av barn, husarbeid og andre ærend at vi gjerne vil ta det med ro og nyte når vi har fri. Vi trenger ikke flere inntrykk – vi trenger fred og ro, nytelse og hvile.

Det optimale hadde vært om man ikke engang trengte å forlate hjemmet for å lade batteriene, og nå trenger vi ikke det lenger. Vi tar det lindrende vannet med hjem til vår egen tomt gjennom å sette opp en badestamp. En badestamp er et stort badekar, vanligvis rundt, med plass til flere personer og med integrert varmekilde, ofte en vedfyrt ovn. Der kan familien, venner og bekjente sitte med varmt vann opp til halsen og se på solnedgangen eller stjernehimmelen. Kanskje med noe avkjølende i glasset, eller så nøyer man seg med varmen, vannet og naturen. Godt for både kropp og sjel – utvilsomt!

Vi trenger heller ikke å nøye oss med badestampen. Vi kan sette opp et helt spa-anlegg hjemme med badstue, massasjebenk og kanskje en avslapningsavdeling. Stampen bygges med fordel inn gjennom å senke den ned i altanen, eller begynn med stampen og bygg opp området rundt med impregnert treverk, stein eller et annet materiale. Eller bare et par trappetrinn, det fungerer også.

Kun fantasien setter grenser for hva dere kan få til. Sett noen møbler i nærheten av stampen slik at de som ikke vil bade like lenge som de største entusiastene, ikke trenger å forlate fellesskapet bare fordi de klatrer ut av vannet. Slik kan dere invitere flere mennesker enn antallet det er plass til i stampen, og så kan dere bade på omgang. Hvis dere også har egen badstue, kan dere rotere mellom «spa-stasjonene» i timevis.

Men pass på så det ikke utvikler seg til et lokalt, felles spa-anlegg. Poenget er jo å gi seg selv muligheten til å koble av hjemme, sammenkrøpet i en badestamp med deilig varmt vann, høre på den herlige lyden av sprakende ved og nyte livet.