Artikler

Start / Artikler / Smart innredning

Smart innredning

De fleste som noen gang har vært inne i en campingvogn eller bobil, har lagt merke til hvor smart uttenkt alt er. Hver overflate er optimalt planlagt, det finnes oppbevaringsplasser overalt og mange møbler har flere funksjoner. Sitteplassene har oppbevaring under setene, bordet kan senkes så det blir til en seng sammen med sofaen ved siden av, og verktøy, bøtter og dunker er sammenleggbare for å ta så lite plass som mulig når de ikke er i bruk. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene!

Denne måten å tenke på kan med fordel også brukes i hus som ikke går på hjul, spesielt når man skal innrede i små hus som hytter og annekser der det også er viktig å utnytte hver krok.


Tenk fleksibelt

Det viktigste når man skal møblere små lokaler, er kanskje å tenke allsidig. Hvert møbel som har to eller flere funksjoner sparer plass.

Det vanligste multifunksjonelle møbelet i norske hjem er sannsynligvis sovesofaen. Den er praktisk når man får sporadiske overnattingsgjester, og vil kunne tilby en god soveplass uten å måtte bære frem en seng fra kjellerboden (og dessuten banne over at den er i veien de 360 dagene i året den ikke brukes). Når den ikke trengs til overnatting, bretter man inn sengedelen og får en helt vanlig sofa.

Krakker som kan stables er en annen fiffig løsning for forbigående behov. I de tilfellene man har mange gjester, er det gull verdt å kunne trylle frem noen ekstra sitteplasser, men det er ikke like verdifullt å måtte oppbevare en mengde stoler når de ikke trengs.

Andre fleksible løsninger er sammenleggbare stoler og klappbord som enkelt kan flyttes rundt og plukkes unna slik at innredningen alltid passer til øyeblikket. Veggstoler og bordplater som skrus direkte fast i veggen og felles ut når de skal brukes, er en annen måte å få sitteplasser og arbeidsbenker på som man kan bruke ved behov og ikke ellers.


Utnytt veggene

En annen nøkkel til den perfekte innredningen i annekser og hytter er å ikke bare utnytte gulvoverflatene optimalt, men også vegger og tak. Med skap og hyller langs veggene får man mye ekstra oppbevaringsplass, noe som nesten alltid er en mangel i små hus.

Køyesenger er en måte å tenke i flere lag og dermed få dobbel nytte av hver kvadratmeter. En arbeidsplass i form av et skrivebord strekker seg sjelden eller aldri opp til taket, så der får man plass til en seng, eller hvorfor ikke et skap eller en garderobe over?

Hjørner er spesielt vanskelige å utnytte smart, men det finnes både skap og hyller som er spesialdesignet nettopp for å plasseres i hjørnet og dermed gi maksimalt utnyttelse av rommet. For eksempel har baderomsprodusenten Svedbergs laget en spesialdesignet hjørnevask med tilhørende hylle og hjørnespeilskap for å kunne utnytte denne ofte bortglemte kroken.


Triks for det lille huset

I små hus er det lett å kjenne seg innestengt, og at det ikke er plass til å bevege seg. Det ligger kanskje noe i et at man ikke kan arrangere dansekurs i et anneks, men det handler i stor grad om en følelse som det går an å trylle bort med enkle midler.

Lyse farger i innredningen gjør at et rom oppleves som større enn det egentlig er, og hvis det føles grått og trist, trenger man ikke mye farge for å endre på det. Det er en av alle fordelene med å innrede små overflater.

Speil er en annen måte å tilføre lys og samtidig gi illusjonen av at rommet er større. Hvis man er flere mennesker som bor i en hytte eller et anneks, kan draperier gjøre det mulig å skjerme av rom og skape litt separasjon når behovet oppstår. I motsetning til vegger kan de lett tas ned, ryddes bort og brettes sammen når de ikke trengs. Fleksibilitet er som sagt et gjennomgående tema for smart innredning i små hus.


Prioriter

Hva man kjøper er viktig når man har lite plass, men hva man ikke kjøper er kanskje enda viktigere. Med 15 eller 25 kvadratmeter har man rett og slett ikke råd til å fylle huset med møbler og ting som er «ganske nyttige».

Det finnes mange produsenter som har spesialisert seg på interiør til små hus. Bobilbransjen har mye som også passer i vanlige hus, og også småbåtbransjen har fiffige løsninger på plassutfordringer på land. Noen ganger er likevel kravet til møbler og inventar så eksakt både i forhold til mål og funksjon at det smarteste er å gjøre det selv. Det blir ofte både billigere og bedre – for ikke å snakke om morsommere!