Artikler

Start / Artikler / Hvor mye kan huset koste?

Hvor mye kan huset koste?

Når man bygger et hus, løper kostnadene lett av gårde. Det er vanskelig å tenke på alle kostnadene på forhånd, ettersom uforutsette utgifter ofte dukker opp langs veien. Plutselig sitter man med et husprosjekt som man ikke vet hvordan man skal ro i land økonomisk.

En måte å komme unna dette på (utenom å gjøre hjemmeleksene sine og prøve å finne ut så mye som mulig før man setter i gang) er å bestemme seg på forhånd for hvor mye penger man har råd til og lyst til å bruke på annekset eller hagestuen. Det er også smart å ha en litt solid sikkerhetsmargin og deretter holde seg til planen.

Som kunde bør man begynne med å spørre seg selv om hvor mye huset kan koste. Hvis man ikke får et hus man vil for de pengene man har muligheten til å legge inn, kan man avvente situasjonen til man har råd til det. Innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig – det er ingen vits i å vente hele livet på å kunne skaffe et slott med gullfasade, men man bør heller ikke kjøpe et hus man bare er halvfornøyd med, for da blir man sannsynligvis aldri helt fornøyd.


Lag en spareplan

En spareplan eller et budsjett er ikke så komplisert. Det handler bare om å sette tall på saker og ting for å finne handlingsrommet sitt. Når man har regnet ut hvor mye man trenger, og hvor mye man kan spare, vet man hvor lang tid det tar.

Her gjelder det å sette opp godt gjennomtenkte mål. Det beløpet man skal spare bør ikke være uoppnåelige drømmekalkyler, man skal ikke regne med å sette av et høyere beløp enn hva som faktisk er mulig. Men det må også være rimelig på den andre siden, så man føler at målet er innenfor rekkevidde. Det er ikke mulig å leve på vann og brød i tre tiår, da må man senke kravene for å ikke bli lei.


Spar

Hvis sparepengene ikke holder, gjør noe med det! Det første skrittet er å gå gjennom husholdningens avgifter og se hva som kan reduseres eller fjernes. Det kan f.eks. være abonnementer som er dyrere en konkurrentenes (eller som man kan si opp uten å savne dem) og for dyre eller unødvendige forsikringer.

Deretter kan man prøve å finne nye kreative spareprosjekter, som å begynne å sykle til jobben, bytte restaurantlunsjene mot matpakker eller storhandle på en billigere matbutikk i stedet for å småhandle i nærbutikken. Alle metoder fungerer, og hver sparte krone teller.


Ta en snarvei

Det er vanskelig å gardere seg for alle muligheter og bestemme på forhånd hva sluttregningen skal ende på. Det gjelder ikke bare penger, men også tid. Det er nemlig en annen faktor som har en tendens til å løpe ukontrollert av gårde når man bygger hus. Absolutt alt tar lengre tid enn man hadde tenkt seg. Mye tid forsvinner dessuten på annet enn selve byggingen, som å lete etter materialer av god kvalitet til gunstige priser.

Men det går an å «jukse» for den som innser at det ikke er veien som er målet. Hvis man kjøper et ferdig hus fra Polhus, enten som byggesett eller ferdigmontert, går det meste an å forutse.