Badstusteiner

Uansett om man ruster badstuen sin med en elektrisk badstuovn eller en vedfyrt badstuovn, er badstustein en viktig ingrediens når man skal ta badstue. Steinene varmes opp, man slår på vann og dampen brer seg i rommet. Ellers kunne man jo like gjerne varme opp rommet med en radiator eller med gulvvarme.

Og det er stor forskjell på forskjellige steiner. En god badstustein lagrer mye varme, og fordamper badstuevannet som man slår over steinene på en effektiv måte. Den skal helst absorbere vannet slik at fukten avgis i omganger. Polhus har valgt å jobbe med naturstein av diabas, ettersom den tåler å varmes kraftig opp og kjøles raskt ned med vann. Steiner med dårligere varmeledende egenskaper kan være veldig vakre, men det spiller ingen rolle at de matcher ovnen dersom de ikke har egenskaper som gjør de til gode badstusteiner. 

Badstustein finnes i forskjellige størrelser. Større steiner passer best i større, vedfyrte ovner og elektrisk badstueovn, men man må også ta hensyn til hvordan steinmagasinet ser ut for den spesifikke ovnen man bruker. En stor steinkurv har plass til større steiner.

Legg steinene slik at de største og tyngste steinene havner lengst ned i steinmagasinet. Ikke legg de for tett og pass på at det er god med luft mellom steinene. Dersom luftsirkulasjonen er dårlig, spres ikke varmen like godt. Rengjør steinene regelmessig og bytt de ut en gang i året eller hvis de sprekker. På denne måten kan du utnytte badstueovnene dine til det maksimale.

Les mer