Alle artikler

Nedenfor er alle våre artikler om konstruksjon og interiørdesign.

Bygge lekestue – tips

Å bygge en lekestue er et prosjekt som mange har på gjøremålslisten sin. Det er kanskje en større drøm for barna enn det er for foreldrene, men den kan likevel gi flere fordeler til resten av familien ved at barna får sitt eget krypinn på tomten. Den ligger i passe avstand slik at barna kan få være for seg selv, men likevel nærme nok til at foreldrene har full kontroll. 

Les mer

Bygge og isolere badstue

Det er ikke så veldig komplisert å bygge og isolere en badstue, men det finnes noen ting man bør tenke på for å få et perfekt resultat.

Les mer

Veggdrivhus

Et veggdrivhus er en «smart» variant av et drivhus som tar mindre plass på tomten, og som også kan utnytte varmen som veggen fra bolighuset avgir. På denne måten holdes veggdrivhuset frostfritt på en naturlig måte, og plantene dine trives bedre i et varmere miljø i veggdrivhuset . Ved å bli varmet opp av både solen og varmen fra veggen kan du forlenge vekstsesongen for plantene og blomstene dine.

Les mer

Slik bygger du ditt oransjeri

Har du vurdert å bygge et oransjeri? Hvis ja – gjør det! Livet er altfor kort til å gå rundt og drømme om ting man ganske enkelt kan realisere. Kjøp det i et byggesett fra Polhus. Det blir billigere enn å kjøpe et ferdiglaget oransjeri, men går mye raskere enn å bygge det fra bunnen av. Det beste fra to verdener, rett og slett.

Les mer

Badstuhytte, mer enn bare tre

Tre er et fantastisk byggemateriale, eller rettere sagt mange forskjellige materialer. Alle treslag har ulike utseender og egenskaper. Når du skal bygge en badstue, er det viktig å velge riktig tre, som både tåler varme og føles kjølig mot huden. Badstuetre bør ikke absorbere altfor mye varme.

Les mer

Lysthus, et rom å se ut av

Man skal ikke slurve med interiøret i et lysthus, men enda viktigere er plasseringen. Skjønnheten i lysthuset er først og fremst knyttet til utsikten. Tenk på et lysthus du har besøkt. Husker du hvordan det så ut? Kanskje du husker hvordan utsiden så ut, men det er mer sannsynlig at du husker hva du så da du tittet ut av vinduene. Ikke alle kan plassere lysthuset ved bredden av en vakker innsjø eller ha et fjell med kilometervis av utsikt på eiendommen sin, men det finnes alltid muligheter.

Les mer

Anneks– et sted å bo

Mange skaffer seg en anneks får å få fred og ro, et eget hus hvor man kan lese, skrive og jobbe i stillhet. Men det går an å tenke motsatt. Siden anneks er et frittstående bygg med isolasjon i veggene, er det mulig å bo der, uten å forstyrre familien eller rekkehusnaboene.

Les mer

Forleng lekestuens levetid

Alle foreldre er enige om at barn vokser raskt opp. Plutselig har de flyttet hjemmefra og fått sine egne familier mens foreldrene lurer på hvordan det skjedde. De har jo selv så vidt blitt eldre i løpet av de siste tjue årene som har gått.

Les mer

Hytte med standard for fulltid

Koronapandemien har ført til en ny grønn bølge. Arbeidsgivere begynte å anbefale sine ansatte å jobbe hjemmefra for å redusere smittespredningen, og mange oppdaget fordelene med å være hjemme på dagtid. Mange har innsett at de nå kunne spise frokost med barna, unngå å sitte i bilkø til jobben, spare reisetiden og kunne lage sin egen lunsj i fred og ro. Møtene du tidligere hadde i konferanserom, gikk det helt fin å ha over internett. Ofte var disse møtene mer effektive og hadde en bedre struktur enn om alle ville ha vært samlet på ett og samme konferanserom.

Les mer

Bod – ingen gammel drøm

Mange kvinner drømmer om et walk-in-closet, mens menn ser et fullt utstyrt verksted foran seg hvor de kan mekke og rote så mye de vil. Barn vil ha en liten hytte, kanskje oppe i et tre der voksne ikke har adgang, og de voksne spiller lotto for å vinne drømmepremien og få sitt eget slott. Grovt forenklet, noen drømmer verken om et slott eller en hytte, og absolutt ingen har hatt en gammel urealisert drøm om å skaffe seg en bod. En bod er et firkantet skall med det formålet å bli fylt med ting du ikke trenger for øyeblikket, det er snarere motsatt av et drømmehus.

Les mer

Utedo – den miljøvennlige fremtiden

Å sette opp en utedo er ikke å prøve å gå 200 år tilbake i tiden. Tvert imot! I dag vet vi at det ikke er miljøvennlig å blande menneskelige avfallsprodukter med vann, transportere det til en rensestasjon, hvor du så må rense vannet igjen. Den håndteringen er dyr både for jorden og lommeboken, uansett om transporten skjer i et rør og ledninger eller ved hjelp av en lastebil med slamtømming. Både nummer «en» og «to» kan i stedet bli brukt i avlingen ved å gjøre avfallet om til gjødsel.

Les mer

Garasjen, det nye favorittrommet?

Garasjen kan oppleves som det kjedeligste rommet i hjemmet – et rom å parkere i, punktum. Men en garasje er mye mer enn det, og du kommer til å legge merke til det med en gang du har det. Eller en carport, det er jo taket som er viktigst.

Les mer

Badestampen, det nye møterommet

Hvor ofte snakker du med en gruppe andre mennesker? Kanskje ikke så ofte, i hvert fall ikke som tidligere. Den nye teknologien har mange fordeler, men den har også gått utover den personlige samtalen. Bare ta lunsjrommet på jobb. Der pleide kollegaer å møtes og spise lunsj sammen. Kanskje de ikke bare møttes i lunsjen, men også for å ta et par kaffepauser. Men så fikk alle seg en smarttelefon, og så trengte man ikke medmennesker for å være sosial, når selskap nå er tilgjengelig på telefonskjermen.

Les mer

Badstue - et sted å være den du er

Verden er en jakt etter statusmarkører. Det er viktig å ha riktige klær, riktig stil, frisyre og bil. For ikke å snakke om å bli sett med de riktige menneskene. Alt for å vise at du selv er vellykket, noen som andre kan se opp til og ta på alvor. Aldri før har menneskeheten vært så besatt av status.

Les mer

Lysthusets historie

Lysthus er riktignok populært nå, men dette er ikke et nytt fenomen. Allerede på 1600-tallet, da renessansens hager ble utstyrt med labyrinter, ble det satt opp lysthus ved siden av. Deretter fulgte barokkhagene med sine geometriske mønstre – og lysthus. I løpet av andre halvdel av 1700-tallet kom romantikkens hager og engelske parker. Bort med de rette vinklene og labyrinter, fram med svingete grusstier, broer med bueganger, uregelmessige steinpartier, og – igjen – lysthus.

Les mer

En lekestue for alle

Lekestue kjøper man for barnas skyld. Som forelder er det ingenting gøyere enn å glede barna dine. Hvis du gir dem et hus, blir du også en superforelder i deres øyne, og det er også en god følelse. Alle voksne som hadde lekestue som barn, husker hvordan det var å ha sitt eget lille hus på tomten. Det er klart du ønsker å gi dette til dine egne barn også.

Les mer

Fritidshus - en drøm som går i oppfyllelse

En sommerhytte, et lite torp eller en moderne fritidsbolig hvor du kan lade batteriene når du trenger en pause fra hverdagen, er noe mange lengter etter. Tenk deg å kunne dyrke dine egne tomater, bygge en bokhylle eller bare sitte med en kaffekopp i hånden og nyte fuglekvitter. Det er livskvalitet!

Les mer

Bod er ikke noe å skamme seg over

Boden skaffer man seg først å fremst for å få orden på tingene sine. Det er alltid kjekt å vite hvor eiendelene dine befinner seg, og det er en fordel å kunne oppbevare dem på et beskyttet sted som en bod på tomten din.

Les mer

Et hjerterom å filosofere i

Mange har bildet av en utedo som et nedslitt, skittent hus med knirkende dør. Der går du inn, gjør det du skal, går ut igjen og håper at det tar lang tid til neste gang. Men dette trenger ikke å være tilfellet i det hele tatt. En utedo skal være et stabilt og innbydende hus hvor du vil ta deg god tid.

Les mer

Å bade under stjernene

Utviklingen i samfunnet går fremover enten vi liker det eller ikke. Det er mange fordeler med det, men det innebærer også dessverre at stresset øker. Stadig flere blir utbrent og sykemeldt med utmattelsessyndrom når tempoet i livet blir for høyt. Noen ukers ferie om sommeren er ikke nok til å nøytralisere uro og stress som vi bærer med oss resten av året. Vi må derfor finne pustepauser i hverdagen, måter å slappe av og gjenvinne kontrollen på.

Les mer

Ikke bare for bilen

Det er fint med en garasje eller en carport hvor bilen er beskyttet mot vær og vind, men en garasje kan brukes til mye mer enn parkering. Den kan brukes til å oppbevare sykler, gressklippere eller hagemøbler. I enkelte deler av året kan du også parkere båten din i garasjen eller carporten.

Les mer

Middag i et lystig hus

Det er en kunst å tilby en minneverdig middag. Du kan tilby noe spektakulært som ingen andre har servert middagsgjestene sine, eller lage noe du har gjort så mange ganger at du har finpusset oppskriften til perfeksjon. Men egentlig er det sjeldent maten som gjør middagen til noe helt spesielt. I stedet er det alt rundt som gjør måltidet verdt å huske. Det er selskapet og stemningen som lager festmåltidet.

Les mer

Ta badstue som i middelalderen

Du tror kanskje at en badstue er en ny oppfinnelse, spesielt hvis du ser på moderne utformede elektriske badstuovner med trådløs fjernkontroll. Men mennesker har faktisk brukt badstue siden middelalderen. Eller kanskje enda lenger. Persiske nomadefolk skal ha brukt såkalte «svettebad» allerede for tre tusen år siden. I de nordiske landene har man trolig badet i badstuer i to tusen år, og i dag er Tammerfors i Finland badstuenes offisielle hovedstad.

Les mer

Kan man bo i en hytte eller et minihus?

Hytter eller minihus er små, praktiske og relativt billige. De fungerer utvilsomt som hjemmekontor eller gjestehytter, men kan man virkelig bo på 25–30 kvadratmeter? Det virker usannsynlig hvis man er vant til en større bolig, men det finnes mennesker som helt frivillig bosetter seg i bobiler eller campingvogner, og de er jo enda mindre.

Les mer

Anneks – Et eget hus

Mange synes det er vanskelig å leve i et parforhold eller bo sammen med en familie. Hvis man har et helt hus, finnes det ofte en krok hvor man kan få være i fred når man trenger litt egentid. Mange drømmer nok likevel om å ha noe helt eget i blant – et sted hvor man kan låse døren, og være sikker på at det man forlater der er i samme stand og på samme sted når man kommer tilbake.

Les mer

Lekestuer skaper kreativitet

For barn kan en lekehytte eller lekestue bestå av kryssfinerplater og noen plankebiter, men det er ingen grunn til at en slik lekestue må være en sørgelig plankehaug på tomten. Lekehytter kan også se bra ut. Et lekehus fra Polhus både ser ut og fungerer som et ordentlig hus – det er bare veldig mye mindre.

Les mer

Fritidshus og hytter – Borte bra, men hjemme best

Koronapandemien og miljøtrender som resulterer i færre private flyreiser har gjort oss mer villige til å tilbringe ferien hjemme. Det som begynte litt ufrivillig har fortsatt som et høyst bevisst valg. Poenget med ferie er å ha fri og ta det med ro, være sammen med familien og lade opp til den stressende hverdagen, men charterferier er alt annet enn stressfrie.

Les mer

Orden i sakene med bod

En bod kan føles som den kjedeligste investeringen man kan gjøre. Det er jo ingenting mot en paviljong, en hagestue eller et anneks som man kan bo i. En bod er bare fire vegger og et tak. Kanskje ikke noen vinduer engang.

Les mer

Utedo – In å være ute

I dag er det en selvfølge for de fleste å ha et toalett i boligen sin. Når behovet melder seg, går man dit og spyler deretter ned alle bevis med vann gjennom avløpsrør. Men for bare hundre år siden var det ikke en selvfølge i det hele tatt å ha et vannklosett i hjemmet sitt, og noen tiår lengre tilbake var toalett synonymt med tørrklosett i eget hus – en såkalt utedo.

Les mer

Et hus til bilen

En bolig er et hus som mennesker kan bo i, en lekestue til menneskers lek. En garasje er derimot et hus til biler, eller kanskje motorsykler eller gressklippere, men i det minste først og fremst til kjøretøy og ikke mennesker.

Les mer

Badestamp – Et eget spa på tomten

Ordet spa kommer fra det belgiske stedet Spa som med sine varme, mineralholdige kilder ble et kursted allerede på 1300-tallet. Et spa er et kuranstalt, et sted hvor man ved hjelp av varme bad kan få behandling mot plager. I dag brukes etiketten av mange hoteller og andre feriesteder, ettersom spa-konseptet er svært populært. Vi stresser så mye i hverdagen, på jobben og for å få tidspuslespillet til å gå opp med henting av barn, husarbeid og andre ærend at vi gjerne vil ta det med ro og nyte når vi har fri. Vi trenger ikke flere inntrykk – vi trenger fred og ro, nytelse og hvile.

Les mer

Badstue er godt for helsen

Mennesker har tatt badstue i alle år. Spesielt om høsten og vinteren er det deilig å krype inn i en varm badstue, uansett om den er varmet opp med elektrisitet eller ved. En badstue er ikke bare behagelig, det er faktisk også en skikkelig helsekur. Undersøkelser viser at regelmessig bruk av badstue styrker immunforsvaret, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, senker blodtrykket og kolesterolnivået, reduserer spenningshodepine og nedstemthet samt gir kroppen en detox-effekt. Man blir altså ikke bare ren på utsiden, men også på innsiden.

Les mer

Lysthus - inne, men ute

Lysthus er ofte sekskantede eller åttekantede, men gir inntrykk av å være nesten runde. Med sine store vinduer er det viktig hvor du plasserer bygget, for her er det utsikten som er viktigst. Vinduene er den viktigste detaljen i lysthuset. Med vinduer i alle retninger føles det nesten som å være utendørs, selv om man sitter i et hus med både tak og vegger. Den store forskjellen fra å være utendørs er at du unngår regn, vind, kulde og insekter i lysthuset.

Les mer

Anneks er alltid nyttig

«Hadde jeg bare hatt ett rom til!» Det har vi alle tenkt. Noen av oss tenker på det hele tiden. Uansett hvor store hjem vi har, ser det alltid ut til å være bare ett rom for lite. Et anneks er løsningen. Hvis du kjøper det som byggesett, har du den ekstra plassen på et blunk, og selv om boden kun er på 10–15 kvadratmeter, finnes det mange forskjellige varianter. De fleste har åpen planløsning, bare ett stort rom, men det finnes med to rom også. Noen har mange og store vinduer, mens andre nesten ikke har noen i det hele tatt. 

Les mer

Hytte - et hus med mange muligheter

Mange har drømt om en hytte på tomta, av mange forskjellige grunner. Det er nemlig en rekke ulike grunner til å anskaffe dette allsidige bygget. Det er alltid behov for plass, og ved å bygge en hytte får du plassen uten at det eksisterende bolighuset gjøres om til byggeplass. Når det nye huset først er der, er det flere alternativer. 

Les mer

Veien til et godt fundament

Det sies ofte at alt godt skapes fra bunnen av. Og dette gjelder i de fleste tilfeller, spesielt når man snakker om byggebransjen. Dette er fordi snarveier sjeldent lønner seg. Det aller første praktiske trinnet i alle konstruksjoner er selvsagt fundamentet som bygget skal hvile på. Dette er noe alle store byggefirmaer er godt klar over, men dette er også noe alle privatpersoner som ønsker å bygge et hus, bør være klar over.  

Les mer

Dørjustering – slik justerer du dørene våre

Manual for justering av dører

Les mer

Inspirasjon lekestue

Leter du etter en fin lekestue til barna, men vet ikke hvilken du skal velge?

Les mer

Male fasade – Tips om hvordan du maler trehuset ditt

Når man tenker på husbygging, tenker man først og fremst på selve byggeprosessen. Men faktum er at det å male fasaden på riktig måte er minst like viktig. Ubehandlet treverk brytes ned på kort tid, får sprekker og gråner. Den største skurken når du maler huset ditt er ikke regn og snø, men solens UV-stråler. Det sier Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel, malekonsernet med kjente merker som Nordsjö, Cuprinol og Hammerite. 

Les mer

Bygge en hytte

Å bygge en hytte i hagen kan være en smart måte å få en ekstra inntekt på, et første overnattingssted for tenåringen som ønsker å flytte hjemmefra, eller et gjestehus når slektninger og venner kommer på besøk. Det er tusen grunner til å ønske seg mer plass, og det er også enklere enn du kanskje tror å bygge en hytte.

Les mer

Fordelene med byggesett

Det er én ting å kjøpe IKEA-møbler, men tør man virkelig å kjøpe et helt hus som byggesett? Det er jo stor forskjell på en bokhylle og en bygning som en hytte, et anneks, en bod, fritidshytte, badstuhytte, garasje, carport, lysthus, paviljong eller et såpass ubetydelig og lite hus som en utedo eller lekestue. Det korte svaret er ja. Her kommer et mer utførlig svar med begrunnelser.

Les mer

Lær mer om U-verdi!

U-verdi er et sånt begrep som «forståsegpåere» snakker om, men hva betyr det og hvor stor rolle spiller det? Det skal vi finne ut av nå.

Les mer

Smart innredning

De fleste som noen gang har vært inne i en campingvogn eller bobil, har lagt merke til hvor smart uttenkt alt er. Hver overflate er optimalt planlagt, det finnes oppbevaringsplasser overalt og mange møbler har flere funksjoner. Sitteplassene har oppbevaring under setene, bordet kan senkes så det blir til en seng sammen med sofaen ved siden av, og verktøy, bøtter og dunker er sammenleggbare for å ta så lite plass som mulig når de ikke er i bruk. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene!

Les mer

Å leve og bo i «Tiny Houses»

Mikroboliger eller minihus er en trend som har vokst seg sterkere i hele verden. Derfor den engelske overskriften, ettersom det ikke finnes en veldig god norsk oversettelse. I USA, Tiny house-bevegelsens hjemland, regnes alle hus under 500 kvadratfot (46,6 kvadratmeter) som små hus, men mange bor på betydelig mindre plass enn som så.

Les mer

Finn riktig oppvarmingsmetode

Selv om man ikke har planer om å varme opp og bruke annekset eller hytten i den kalde delen av året, bør man installere en form for frostvakt i tilfelle man har lagt inn vann og ikke vil tømme hele systemet hvert år for å hindre frostskader.

Les mer

Hvor mye kan huset koste?

Når man bygger et hus, løper kostnadene lett av gårde. Det er vanskelig å tenke på alle kostnadene på forhånd, ettersom uforutsette utgifter ofte dukker opp langs veien. Plutselig sitter man med et husprosjekt som man ikke vet hvordan man skal ro i land økonomisk.

Les mer

Hytte som utleieobjekt

Det er mange grunner til å ønske å skaffe seg en Hytte. Det vanligste er kanskje at man trenger ekstra plass, men det er forskjellig hvordan dette behovet ser ut.

Les mer

8 tips for å få kontroll og system i din egen garasje

Er du en av dem som ikke får plass til bilen i garasjen, for der inne er det så rotete at du ikke vet hvor du skal begynne for å rydde opp i alt kaoset? Her får du åtte tips for å optimalisere garasjeplassen.

Les mer

Slik monterer du enkelt fundamentet

Alle hus starter med fundamentet, enten det er en redskapsbod på én kvadratmeter eller en toetasjes villa. Noe som også gjelder for alle bygg, er at dersom man forsømmer fundamentet, er det ikke mulig å redde situasjonen ved å bygge et ekstra godt hus. Grunnlaget er liksom ... grunnleggende.

Les mer

Montering av Badstueovn og Skorstein

Installer brannmurpaneler i hjørnet av rommet der enheten skal plasseres. Disse platene kan deretter males eller dekkes med fliser, men husk å velge et belegg som tåler varmen uten å bli misfarget. Platene kan også stå som de er. Med badstuovnen på plass havner de likevel ikke i rampelyset.

Les mer

Anneks - et gjestehus på tomten

Et anneks kan brukes til mange ting: hjemmekontor, bod, mørkerom, verksted ... Kanskje du trenger det mest når det er midlertidig mangel på plass. Hvis du ikke har overnattingsgjester på besøk så ofte, er det få mennesker som innreder et ekstra soverom. For da er det helt ubrukt når ingen er på besøk, som for de fleste av oss er det normale.

Les mer

Hytte, det overflateeffektive valget

Når man ser reportasjer om folk som bor i hytter, kan du raskt se hvor effektivt alt er. Hver ting har sin spesifikke plass, og selv om huset er lite, føles det verken overfylt eller trangt. Nøkkelen er at hver overflate er smart planlagt. 

Les mer